Mercedes “Level 3” DrivePilot v/s Tesla FSD ; Мерцедес “Ниво 3” Автопилот, в сравнение с Тесла Автопилот

Ако някой ви каже, че Mercedes “Level 3” DrivePilot е по-усъвършенстван от Tesla FSD, той или не разбира, или ви лъже.

Ето тук можете да прочетете 20 причини, поради които това твърдение не е вярно:

  1. Работи само на определени модели от горния клас S и EQS и то със специален хардуер. Така че само някои версии на най-скъпата марка Мерцедес го поддържат или почти на никой модел автомобили. За сравнение всяка Tesla, произведена след октомври 2016 г., може да работи с FSD.
  2. Работи само на предварително картографирани магистрали в Калифорния или Невада. За сравнение Tesla FSD работи на всякякъви пътища, магистрали или градски улици в Северна Америка (а скоро и в Европа и Китай)
  3. Трябва да сте в задръстване на магистралата, движейки се под 40 мили в час. За сравнение FSD ви позволява да достигнете до 85 мили в час.
  4. Трябва да имате превозно средство точно пред вас, за да го следвате, ако то се отдалечи твърде далеч напред, ще бъдете помолени да поемете управлението. За сравнение, FSD не изисква водещо превозно средство.
  5. Трябва да имате ясни маркировки на лентата — ако са избледнели, ще бъдете помолени да поемете управлението. За сравнение, FSD работи без маркировка на платното.
  6. Работи само при хубаво време — ако е дъждовно, мъгливо или слънцето грее директно върху колата и т.н., ще бъдете помолени да поемете управлението на колата. За сравнение, FSD работи в широк диапазон от неблагоприятни метеорологични условия (но разбира се има и ограничения)
  7. Работи само през деня. Не се включва през нощта. За сравнение FSD работи 24 часа в денонощието.
  8. Трябва да щракнете върху OK, за да активирате системата, когато го включвате на работен режим. За сравнение, FSD просто се включва, без да е необходимо да щракнете върху OK бутона.
  9. DrivePilot все още има система за наблюдение на водача, която ще издаде звуков сигнал / ще ви помоли да поемете ако направите нещо, което не е позволено (като например облягане твърде много назад)
  10. Може да бъдете помолени да поемете управлението във всеки момент по някаква причина и трябва да сте готови да го направите в рамките на 10 секунди.
  11. Ако не поемете контрола, превозното средство ще спре насред магистралата
  12. DrivePilot не може да се справи с кръстовища или смяна на лентите. За разлика от тях, FSD може да се справи с промените в лентата и кръстовището напълно автоматично. Mercedes може да прави промени в лентата в режим Ниво 2, но в режим Ниво 3 трябва да ги прави шофьорът зад волана. Винаги ще трябва да внимавате, за да сте сигурни, че няма да пропуснете изхода!
  13. Не мислете за това като за напълно автоматизирана система, която прави всичко вместо вас. По-скоро е подобрено ниво 2, но подобрено по наистина “впечатляващ” начин
  14. Разчита на HD картографиране, за да функционира. Mercedes трябва да създаде и поддържа тези карти или системата няма да работи. Системата не работи навсякъде, където картите нямат покритие, като например градски улици.
  15. Системата е толкова зависима от картите, за да каже на колата къде да кара, че трябва да отчита подобни неща, като тектоничното континентално отместване на земните маси.
  16. Когато системата ви помоли да поемете управлението, вие се връщате обратно в ръчен режим на шофиране – всяко поддържане на лентата е изключено
  17. След като излезе от работен режим, вие отново носите отговорност. Така например, ако някой смени платното и вече няма водеща кола пред вас, системата внезапно се изключва, спира по средата на магистралата и вие отново носите отговорност, така че винаги е добре да внимавате, дори когато системата е включена” (тогава каква точно е ползата?)
  18. Тъй като картографирането е скъпо за поддръжка, то струва $2500 на година. За разлика от тях FSD струва само $1200 на година. Това е много повече за по-малко от половината цена и работи на всяка Tesla.
  19. Няма начин да монтирате DrivePilot на кола, която няма LIDAR и т.н.
  20. „След опита ми с DrivePilot останах малко озадачен. Ясно е, че разработването на тази система е сложно начинание, с всички добавени сензори и сложност и докато беше включена, трябва да кажа, че работи доста безупречно. Но условията на режима на експлоатация бяха толкова тесни, че не можех да се отърся от мисълта „всичко това струва ли си?“ Дори да се опитвам да снимам това видео беше трудно, тъй като превозното средство щеше да върне управлението на ръчно точно когато тръгвахме, особено с този нисък праг на скорост от 40 мили в час. И ако трябва да плащам 2500 долара на година, за да използвам тази система – го намирам за доста разочароващо”

Доста тъжно е, че хората са толкова грешно информирани за тези толкова важни технологии за безопасност, които могат да спасяват и променят живота им. Ако някой ви каже, че тази система е по-напреднала от всички останали, той е или идиот, или лъжец.

About Dimitri Detchev

Energy Healer - Following practices and Theories to all aspects of the Universal Energy - Prana - Bio-field.

Leave a Reply